Nazwa handlowa
Liofilizator
Opis techniczny

Liofilizator (Martin Christ Gefriertrocknungsanlagen GmbH – Niemcy, Alpha) służy do łagodnego suszenia produktów. Opiera się na fizycznym zjawisku sublimacji, tzn. bezpośredniego przechodzenia rozpuszczalnika ze stanu stałego w stan gazowy. Proces ten eliminuje większość zmian enzymatycznych, bakteryjnych czy chemicznych zachodzących przy standardowym suszeniu produktów.

Warunki udostępniania infrastruktury

Aparatura udostępniania na zasadach wynikających z Regulaminu Korzystania z Infrastruktury Badawczej ACMiN. (https://acmin.agh.edu.pl/home/acmin/5_Wspolpraca/Aparatura/Zasady_i_koszty_korzystania_z_infrastruktury_badawczej_ACMiN.pdf)

Rodzaj akredytacji / certyfikatu:
Nie dotyczy
Rodzaj dostępu
Zewnętrzna
Możliwości badawcze

Zastosowanie w suszeniu materiałów: biologicznych, żywności, produktów farmakologicznych, osadów, produktów chemicznych, materiałów archeologicznych.

Data ostatniej aktualizacji
10 marca 2025 13:31
Rok wprowadzenia do użytkowania
2015
Zdjęcia
Liofilizator
Liofilizator