Liofilizator
Liofilizator (Martin Christ Gefriertrocknungsanlagen GmbH – Niemcy, Alpha) służy do łagodnego suszenia produktów. Opiera się na fizycznym zjawisku sublimacji, tzn. bezpośredniego przechodzenia rozpuszczalnika ze stanu stałego w stan gazowy. Proces ten eliminuje większość zmian enzymatycznych, bakteryjnych czy chemicznych zachodzących przy standardowym suszeniu produktów.
Aparatura udostępniania na zasadach wynikających z Regulaminu Korzystania z Infrastruktury Badawczej ACMiN. (https://acmin.agh.edu.pl/home/acmin/5_Wspolpraca/Aparatura/Zasady_i_koszty_korzystania_z_infrastruktury_badawczej_ACMiN.pdf)
Zastosowanie w suszeniu materiałów: biologicznych, żywności, produktów farmakologicznych, osadów, produktów chemicznych, materiałów archeologicznych.


Jednostka odpowiedzialna
Grupa / laboratorium / zespół
Zakład Nanoinżynierii Powierzchni i Biomateriałów